Valgfag, forvirring og frygten for at vælge forkert. Efter fremdriftsreformen, blev valgfagsfriheden begrænset på flere punkter. Efter at du har sat dine flueben via selvbetjening, og klikket på ”godkend” fanger bordet, inden for tilmeldingsperioden. I dag har de jura studerende en indskrænket frihed, som kan forårsage en angstprovokerende tilstand, på grund af både antal af fag, ECTS-point og et garanti-fattigt computersystem, som træffer det afgørende valg for 1., 2., og 3. prioritet.
It is, what it is. Derfor, vil jeg prøve at guide dig igennem en konstruktiv løsning – i stedet for at vi skal låse vores frustrerede hjerner fast i noget, som ingen af os kan gøre noget ved. Medmindre du er en kriger i det foreningsaktive studieliv og kæmper for at ændre vilkårene på jura studiet, kan du ikke gøre andet end at følge mine efternævnte råd.
Alle jurastuderende på både bachelor- og kandidatdelen kender til dilemmaet. Spørgsmålet er, hvad skal man prioritere og hvad skal man vælge? Det kan være et personligt eller et tilfældigt valg, uanset hvilke fag du ønsker at hæfte dig på. Først skal du gøre op med dig selv, om du ønsker en specialiseret eller tværfaglig retning. Dernæst er det smart at huske dine ECTS-point, og lave en struktureret plan/oversigt. Et organiseret overblik er et forebyggende middel, for at undgå fremtidige stress-scenarier.
Jura-gruppen på Facebook er fyldt med engagererede og hjælpsomme studerende, som glædeligt vil dele deres erfaringer omkring underviser, undervisningsform og fagets indhold. Spørg løs og hold dig ikke tilbage; din frygt for at vælge forkert kan langsomt kvæles med de rette midler.
Uanset om du er nysgerrig, forvirret eller er ængstelig omkring valgfag, vil jeg råde til at gøre brug af alle de frie og offentligt tilgængelige midler, som sociale medier tilbyder. Derudover er det ikke en dum idé at printe fagbeskrivelserne ud og tjekke pensumbøgerne, inden man vælger fag.
Der er ligeledes mulighed for at følge et par gratis, frivilligt og ikke-meritgivende kurser såsom ”latin for jurister”, ”Introduction to EU-law and Institutions” og ”Fagengelsk”. Faget ”Fagengelsk” tilbydes både som et ECTS-givende fag under ”Advanced Legal English”, og som et ikke meritgivende fag under ”Legal English”. Hvis du er helt grøn, kan du overveje et afløsningsprojekt i stedet for valgfag. Det giver mulighed for at skrive en afleveringsopgave med selvvalgt fag og tema.
Tørster du efter strafferet skal du ikke lytte til råd, såsom at det er en god idé at vælge flere formueretlige fag. Hvis du kun brænder for formueret, er der ingen grund til at tage et mere menneskeligt eller kulturelt valgfag. Specielt på kandidatdelen er der mulighed for at hæve sit gennemsnit, fordi de jura studerende har det frie valg, udover de to obligatoriske fag.
Læg mærke til både eksamensform, passion og drømme; tænk over hvad du er bedst til. Er det mundtligt? Er det skriftligt? Hav alle overvejelser med i mente, og tænk ligeledes på hvad din 2. og 3. prioriteret skal være. Det er desværre ikke altid, at man får sin første prioritet. Glem ikke, at du kan undersøge muligheden for projektorienterede forløb som erstatning for valgfag, eller fag på andre uddannelsesinstitutioner i både Danmark og i udlandet. CBS, Humaniora og Statskundskab er blot et af de mange tilvalg, i dette yndige land. Hold dig orienteret med nye regler og kontakt altid studievejledningen hvis du er i tvivl. Der findes kun ét kompas der kan vejvise den rigtige vej, og det er dit eget personlige og skræddersydet kompas. Klæd dig på med dit personlige ansvar, kig, mærk og undersøg, så befrier du dig selv fra det vilde valgfagsvesten.
Negin Nader, jurastuderende
Alle holdninger i indlægget er skribentens egne.
For meget mere My Law Story kan du blive medlem her. Du kan også følge os på Facebook, Linkedin, YouTube og Instagram.